Prima   »  Serviciu presă   »  Relații cu publicul » Ramura alimentației publice în mun. Chișinău

Ramura alimentației publice în mun. Chișinău

14.12.2015   1957 Accesări  

Sectorul de alimentație publică a cunoscut și cunoaște în continuare o creștere sporită, iar în ultima perioadă, transformări și mutații semnificative, acest lucru punând și mai mult în evidență importanța economică și socială a acesteia.

Alimentația publică este o importantă ramură a circulației mărfurilor care vizează organizarea preparării produselor alimentare și celor culinare, cofetărie-patiserie, precum și vânzarea acestora populației în vederea consumului, atât imediat, cât și la domiciliu.

Funcționalitatea unităților de alimentație publică este determinată de diversitatea activităților de producție respectiv de activitatea de transformare a materiilor prime agroalimentare în preparate culinare, produse de cofetărie și patiserie, aplicându-se diverse procese tehnologice, potrivit rețetelor stabilite și de vînzarea acestora.

Domeniul de alimentație publică este un domeniu complex, serviciile specializate fiind asigurate printr-o tipologie la fel de complexă de unități de alimentație publică, fiecare din acestea distingandu-se printr-o serie de caracteristici funcțional-comerciale.

Încadrarea unităților de alimentație publică pe tipuri și profiluri se efectuează potrivit reglementărilor legale în vigoare, ținându-se seama de anumite criterii privind gradul de dotare și confort asigurate consumatorilor, forma de servire, posibilitățile de agrement ale consumatorilor, nivelul de pregătire profesională, etc.

Astfel, în mun. Chișinău activează    1824   unități de alimentație publică, din ele: complexe AP - 49; săli de festivități - 9; restaurante - 65; cafenele - 581; baruri - 324; cantine - 291, bufete - 397; bodegi - 1; cafenea de vară - 30; terase de vară - 57; cofetărie- 12; fast-food - 8.

Specificăm că, în rezultatul examinării unităților de alimentație publică la fața locului, privind acordarea tipului de unitate, de către specialiștii Direcției s-a stabilit că,  70 de unități de alimentație publică oferă consumatorilor preparate și bucate de circa 10 bucătării ale popoarelor lumii (europeană, japoneză, chineză ș.a.). Prioritar rămân însă a fi totuși unitățile de alimentație publică în care predomină bucătăria tradițională.

În ultimii ani, de o popularitate deosebită, în special  la generația tânără, se bucură unitățile de alimentație publică tip  "fast-food", prin intermediul cărora se efectuează servirea rapidă de produse, la prețuri unitare.

Totodată, in cadrul Direcției este constituită Comisia de calificare a personalului care activează în întreprinderi de alimentație publică. La solicitarea conducătorilor întreprinderilor, Comisia este în drept de a conferi și majora calificarea angajaților (bucătari, cofetari).

            În speranța unei colaborări fructuoase, suntem în așteptarea opiniilor și propunerilor dvs. privind dezvoltarea domeniului și ridicarea calității serviciilor de alimentație publică în mun. Chișinău.

 

Șef secție

Marcela Donțu

 

Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase
 
Arrow Prev

                 

Arrow Next
Acces Rapid